Zohre
Een Afghaans Nederlandse soap
Over de voorstelling
In november 2015 belt de Afghaanse vluchtelinge Zohre Norouzi aan bij theatermaker Marjolijn van Heemstra met de vraag of ze mag blijven slapen. Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Er is een gezamenlijk ontbijt, er is ongemak en stilte en dan langzaam maar zeker is er steeds meer.
In Zohre, een Afghaans Nederlandse soap doen Zohre en Marjolijn samen verslag van het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen. Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn waar je nooit de sterren ziet. Een openhartige voorstelling over kleine levens in het licht van gigantische problemen met als leidraad een verdwenen Afghaanse soap.
Recensies
Mateloos interessant
Theaterkrant
Bij Van Heemstra vloeit het: tekst, présence en timing. Een begaafd verteller.
Het Parool
In haar zorgvuldige formuleringen zijn haar emoties gecontroleerd, en geven toch toegang tot wat er binnenin haar woelt. Tastend zoekt ze naar betekenis, met inzet van haar kennishonger en poëtische verbeelding, maar ook naar mystiek.
De Groene Amsterdammer
‘Belangwekkend pamflettheater’
NRC Handelsblad
‘Een pijnlijk menselijk verslag van onvermogen’
Trouw
Operatie Zohre
In de aanloop naar de voorstelling ging Operatie Zohre van start. Een verdiepingsprogramma waarin werd onderzocht hoe vluchtelingen een plek kunnen krijgen in onze maatschappij.
Samen met Zohre, uiteraard het gezicht van de operatie, maakten we videoblogs over de grootste problemen die ze tegenkomt. De videoblogs plaatsten we op Facebook en vertoonden we in wijkcentra en op festivals als ‘conversation starters’ voor gesprek met anderen met een vluchtelingenachtergrond.
Een aantal maanden lang zijn we langs allerlei initiatieven voor vluchtelingen in Den Haag gegaan. We hebben meegegeten met potluck party’s in Pakhuis De Règâh, zijn op museumbezoek geweest in het Mauritshuis met New Neighbours en hebben gesprekken gehad met Vluchtelingenwerk Den Haag, mensen van ROC’s en de bevlogen organisatoren van Welkom Hier/ Justice & Peace.
We hebben bijeenkomsten georganiseerd in buurtcentra en op festivals, mee gebrainstormd met het ministerie van Sociale Zaken en zijn op bezoek geweest bij De Belastingdienst en de Gemeente. We spraken met de initiatiefnemers van Open Embassy, Refugee Start Force, Come & Eat, Vluchtelingenambassadeurs, Stadscoalitie voor ondernemende vluchtelingen, Asielzoekmachine en Eat to Meet. En het allerbelangrijkst, we spraken een heleboel Haagse nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond. We richten ons speciaal op jonge mensen uit verschillende landen die nog niet lang in Nederland waren. Op deze manier zetten we de ervaringen van Zohre in een breder perspectief. Overal waar we kwamen vroegen we bezoekers om hun tips voor andere nieuwkomers te delen via onze integratiekaarten met de vraag: “Stel, er komt een integratiegids voor nieuwkomers met praktische tips en informatie over de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Wat moet er volgens jou echt in komen te staan?”
Ondertussen werkten Zohre en Marjolijn samen aan de voorstelling ‘Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap’. Hier en daar kruisten de voorstelling en de randprogrammering elkaar, als Zohre en Marjolijn op Haagse podia kwamen vertellen over de voorstelling en ondertussen via integratiekaarten tips verzamelden onder het publiek.
Op 24 mei vond een speciale voorstelling plaats in samenwerking met Gemeente Den Haag voor gemeenteambtenaren, statushouders en betrokkenen. Daar overhandigden we het voorlopig verslag van Operatie Zohre en onze observaties en aanbevelingen aan wethouder Joris Wijsmuller.
Operatie Zohre werd opgezet onder leiding van programmaker Matthea de Jong en is te vinden op facebook.com/operatiezohre.