Bouta
Biografie van een macho
Over de voorstelling
Op 13 oktober 1945 wordt in een dorp niet ver van Paramaribo Desi Bouterse geboren. Het is precies dertig jaar voor de onafhankelijkheid van Suriname. Terwijl Bouterse opgroeit verandert de verhouding tussen Nederland en haar kolonie. Als Suriname uiteindelijk onafhankelijk wordt, ontpopt de zwijgzame sergeant zich tot een spil in de politieke chaos. De militair groeit uit tot de machtigste man van Suriname, maar ook tot de meest controversiële. Als hoofdverdachte van de Decembermoorden en huidige president van Suriname confronteert hij Nederland keer op keer met haar eigen positie ten opzichte van haar voormalige kolonie. Ingrijpen of niet? Veroordelen of niet?
Na grondig onderzoek en gesprekken met vrienden, vijanden en betrokkenen ontvouwen Tjon Rockon, Anoek Nuyens en Marjolijn van Heemstra in Bouta een verhaal over het leven van Bouterse. En daarmee het verhaal van een relatiecrisis tussen twee landen die al eeuwen met elkaar verbonden zijn. De makers proberen vanuit hun persoonlijke geschiedenis positie te bepalen ten opzichte van het koloniale verleden. Als nazaten van een Hollandse gouverneur, een missionaris en een Surinaamse sergeant onderzoeken ze hoe hun eigen verleden hun kijk op het heden beïnvloedt. En formuleren ze een nieuw antwoord op de vraag hoe Suriname en Nederland met elkaar verder moeten, of niet.
De voorstelling Bouta ging in première op 8 december 2012, precies 30 jaar na de Decembermoorden, waarvan Bouterse nog altijd hoofdverdachte is. Een gebeurtenis die de relatie tussen Nederland en Suriname blijvend heeft getekend. Een voorstelling over twee landen die vandaag de dag tegen wil en dank met elkaar verbonden zijn, over macht en onmacht, bemoeienis en verantwoordelijkheid.