Observaties van een theaterrat: de expeditie

Welke levende wezens zijn het publiek van het publiek? Dichter, schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra maakt samen met Ecoloog Jap Smits een ecologische scan van het Parktheater. Dit vormt de basis voor de voorstelling Observaties van een theaterrat. Te zien tijdens theaterfestival Nieuwe Maan in januari 2025. Nieuwsgierig geworden? Op deze blog kun je de expeditie live volgen!

Over de voorstelling

Het theater is een plek om te kijken, te luisteren, te observeren. Een magische plek. Je gaat in een stoel zitten, het licht dooft en een nieuwe wereld toont zich. Maar terwijl je kijkt, word je bekeken. Motten, muggen, spinnen, kevers en zilvervisjes vormen het publiek van het theaterpubliek dat binnenloopt, de jas ophangt, naar de wc gaat, een stoel zoekt en zich in de stilte van de zaal onbekeken waant.

Wij gaan ervan uit dat alleen wij – de mensen – de wereld observeren. Deze antropocentrische vergissing sluit ons af voor talloze ontmoetingen en maakt van ons een eenzame en onwetende soort. Wat zou er gebeuren als we ons zouden openstellen voor de blik van andere levende wezens? Als we zouden beseffen dat we niet alleen de kijkers zijn maar ook degenen die bekeken worden?

Oktober 2024 – Een expeditie samen met Yuverta

De komende weken is het op de donderdag extra druk in het Parktheater! Elk stoepje en hoekje wordt onderzocht en bestudeerd. Studenten van Yuverta, het groene lyceum, zijn op bezoek. Yuverta leid jonge mensen op om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de uitdagingen waar Nederland voor staat en aan het creëren van een gezonde en leefbare omgeving in de toekomst. Onder begeleiding van Marjolijn van Heemstra gaan zij op expeditie door het Parktheater. Als doorgewinterde onderzoekers uitgerust met nachtkijkers, verrekijkers, naslagwerk en logboek gaan zij op ontdekkingstocht. Op zoek naar die onzichtbare wereld vol leven in het theater.