Maankracht
Hoe zijn mensen wereldwijd verbonden met de maan? Maankracht gaat over de maan en balans, taboes, verlangen en creativiteit. In gesprek met verschillende experts krijgen thuisastronaut Marjolijn van Heemstra en programmamaker Sahar Shirzad meer zicht op de (helende) kracht van de maan. Deze drie-delige podcast sluit aan bij de tentoonstelling Healing Power: winti, sjamanisme en hekserij in het Tropenmuseum.
Luister via de website van het Tropenmuseum, Spotify, iTunes, of in je favoriete podcastapp.
Maankracht is een podcast van Het Tropenmuseum i.s.m.:
Interviewers: Marjolijn van Heemstra en Sahar Shirzad
Spoken word: Juna Leocaria
Productie: Dag en Nacht Media
Maan: Museum of the Moon door Luke Jerram
Foto Marjolijn en Sahar door Monique Kooijmans
Aflevering 1 – Leven in het ritme van de maan
Bewustzijnsmentor Lai Fong Hau en heks Lunadea gaan in op de invloed die verschillende maanstanden op onze energie. In de hekserij staat het leven met de natuur centraal. Dan maan kan hierbij als een goede vriendin steun bieden. Wanneer maak je plannen en wanneer neem je juist rust, laat je je ballast los en maak je ruimte voor vergeving? Wat maakt de maan zichtbaar? En is de maan vrouwelijk of toch niet? En hoe zorg je ervoor dat je met volle maan niet al teveel drama maakt?
Aflevering 2: Taboes in het maanlicht: van winti tot maandelijkse schaamtestonden
Cultureel antropoloog Zaida Dollison en choreograaf Desta Deekman, expert in winti en geneeskrachtige kruiden zoomen in op taboes en een connectie met de maan. De menstruatie cyclus is ongeveer even lang als de maancyclus. Ooit stond menstruatiebloed voor de vrouwelijke verbinding met het goddelijke, net zoals de maan. Maar zo voelt ‘welgesteld’ zijn voor veel van de dagelijks 800 miljoen menstruerende vrouwen niet. Van de maan kun je leren om beter stil te staan bij de fasen in die cyclus. Waarom is veel kennis over de natuur en de connectie met de maan in de vergetelheid geraakt of weggedrukt? Dit geldt ook voor het taboe op winti en de steun die geneeskrachtige kruiden en de maan kunnen bieden. Hoe lukt het toch om waardevolle kennis over deze onderwerpen generatie op generatie door te geven?
Aflevering 3: De maan als culturele bron van verlangen en creativiteit
Of het nu is in poëzie, muziek of reclame, wereldwijd laten mensen inspireren door de maan. Filosoof en componist Daniel Schotsborg is daar een mooi voorbeeld van. Tijdens zijn studie aan het conservatorium begon hij met het maken van maanmeditatie muziek. In zijn werk komen spiritualiteit en wetenschap rond de maan samen. Kunnen die twee benaderingswijzen eigenlijk wel zonder elkaar?
Marjolijn van Heemstra en Sahar Shirzad spreken ook over culturele maanfeesten. In Japan, China en Thailand zijn maanfestivals culturele hoogtepunten in het jaar. Dan is het even slikken als je niet bij je familie kunt zijn. Zo verlangt patissier Yang Yang Lee zo naar haar familieleden in Hong Kong dat zij mooncakes bakt voor troost en verbinding.
Tot slot: Gaan Marjolijn en Sahar na drie uitzendingen anders naar de maan kijken?